24.10. plkst.14:00 Domes kārtējā sēde

Saistītie raksti

Projekta „Sāksim ēst kopā, visi ap vienu galdu” partneru tikšanās Grieķijā

Print Friendly, PDF & Email

logo.erasmusjpgPateicoties  Erasmus + programmas projekta „Sāksim ēst kopā, visi ap vienu galdu” realizācijai mūsu iestādē, jau otro gadu iestādes darbiniekiem ir iespēja iepazīties ar citu valstu pirmsskolas izglītības iestāžu darbu, pieredzi un smelties jaunas idejas sava darba uzlabošanai un dažādošanai. No 25.aprīļa līdz 01. maijam mums tika dota iespēja iepazīt pirmsskolas izglītības iestāžu darbu Heraklionas pilsētā Grieķijā. Šī zeme mūs sagaidīja ar sirsnīgiem, pozitīvi noskaņotiem cilvēkiem un siltu pavasara sauli. Mūsu partnervalsts iestāde atrodas mums neierastā situācijā. Pašvaldībai trūkst ēku un telpu pirmsskolas izglītības pakalpojuma nodrošināšanai. Šobrīd mūsu partneru iestāde, kurā ir 2 grupiņas, ir izvietota atsevišķu daudzstāvu ēku dzīvokļos, kuri ir pielāgoti pirmsskolas grupu vajadzībām. Tiek meklēti dažādi risinājumi un nākotnē apsvērta doma par zemes pirkšanu pirmsskolas izglītības iestādes būvniecībai. Tomēr sarežģītie darba un mācību  apstākļi netraucē kā skolotājiem tā bērniem būt aktīviem un zinātkāriem, lai uzzinātu ko vairāk par dažādu tautu pieredzi veselīga uztura un dzīvesveida popularizēšanā.

20170426_084830Kopā ar bērniem piedalījāmies nodarbībās, gatavojām veselīgos draudzības salātus kā simbolu dažādu tautu draudzībai un kopīgam darbam. Interesanti un neraksturīgi mums likās fakts, ka bērniem bērnudārzā nav kopīgi organizētu pusdienu. Vienā grupiņā  uzkodu laikā bērni cienājas ar pusdienu kastītēs līdzpaņemto vecāku sagatavoto ēdienu. Tur novērojama liela dažādība – no maizītēm un pašceptām picām, līdz dārzeņiem un augļiem. Turpretī otrā grupiņā bērniem paredzētas pusdienas – atkal vecāku sarūpētas, tikai šoreiz skolotāja uzdevums ir tās uzsildīt katram bērnam šim nolūkam paredzētā mazā katliņā. Līdz ar to bērnu uzturs ir pilnībā vecāku pārziņā. Skolotāja uzdevums ir tikai sekot līdzi, lai bērni līdzpaņemtās pusdienas apēstu.

20170426_123133Kā pilnīgu pretstatu mūsu partneru dārziņam grieķu kolēģi piedāvāja iespēju palūkoties vietējā dienas centra darbībā – kurš veic gandrīz tieši tādas pašas funkcijas kā pirmsskolas izglītības iestāde. Tikai šo centru apmeklē pirmsskolas vecuma bērni, kuri netiek bērnudārzos. Atšķirības ir acīmredzamas – ir labāki apstākļi darbam un bērnu labsajūtai. Kā atzina mūsu partnervalsts bērnudārza vadītāja – šāda iestāde ir viņas sapnis!

 Kopīgi ar bērniem apmeklējām vietējo tradīciju muzeju, kurā ne tikai varēja iepazīt šai teritorijai raksturīgo tradicionālo māju izvietojumu  un iekārtojumu, bet uzskatāmi redzēt kā cilvēki senāk dzīvojuši, strādājuši. Kā sarūpējuši ne tikai pārtiku, bet arī apģērbu, un pat kā gani kalnos nodrošinājuši savus siera krājumus. Šeit tautas gudrību zinātāji ir izveidojuši veselīgo zālīšu dobes, lai bērniem tālāk  nodotu tautas zināšanas par augu ietekmi uz cilvēka veselību. Grieķijas partneri mūs pārsteidza ar pīrādziņiem, kuros  kā pildījumu liek kalnu pļavās salasītas zālītes. Pīrādziņi ir ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi, vitamīniem bagāti. Varbūt arī mums der izmēģināt kādu jaunu garšas sajūtu, pagatavojot no pavasara vitamīniem bagātajām zālītēm gardus pīrādziņus? Turpat bija izveidota pārskatāma  caurspīdīga bišu stropa daļa, kurā bērni varēja vērot, kā bites aizpilda rāmīti ar tik veselīgo medu.

Mūsu valsī šobrīd daudz runā par veselīgu uzturu un diētām. Arī mums bija iespēja apmeklēt Veselīga uztura skolu, kur mums stāstīja gan par Grieķu, gan Krētas diētām, tām raksturīgajiem produktiem, to ietekmi uz cilvēka veselību. Tāpat  mums tika dota iespēja degustēt dažādas olīveļļas un mācīties noteikt vislabāko. Interesanti likās fakts, ka jo labāka olīveļļa, jo tā vairāk “kož” kaklā. Vēl mums jaunums bija tas, ka olīveļļai tāpat kā vīnam ir degustācijas sacensības, kurās nosaka pašu vērtīgāko eļļu. Bet vērtēšanas procesā atšķirībā no vīna, olīveļļu lej tumšā trauciņā, lai tiesnešiem nav iespējams redzēt eļļas krāsu un tādējādi ietekmēt rezultātu.

Interesants bija vakars kopā ar iestādes  bērnu vecākiem un darbiniekiem, kuri bija pagatavojuši tradicionālos grieķu un krētiešu ēdienus, kā arī iepazīstināja mūs ar tautas mūziku un dejām. Viesmīlīgi, draudzīgi un atraktīvi – tā varētu teikt par šiem iepazītajiem cilvēkiem.

Tā kā šī bija pēdējā mobilitāte projektā, tad neizpalika arī darba sanāksmes, kurās tika analizēti projekta realizācijas ieguvumi. Kā vienu no realizētajiem projekta uzdevumiem visi partneri atzina vecāku un bērnu uzmanības pievēršanu veselīgam uzturam un fiziskām aktivitātēm. Visās valstīs šobrīd problēma ir ātrās uzkodas, mazkustīgs dzīvesveids.

Par ļoti nozīmīgu aktivitāti tiek atzīta skolotāju iespēja braukt un vērot kolēģu pieredzi, lai katrs no pedagogiem varētu ne tikai pilnveidot, bet arī izvērtēt savas personīgās un pedagoģiskās kompetences, kas palīdzētu ikdienas darbā ar bērniem. Katrā valstī ir bijušas idejas, labie piemēri un pieredze, ko pārņemt un integrēt arī pie mums.   

 Atgādinām, ka lai uzzinātu vairāk par projekta aktivitātēm apmeklējiet projekta mājas lapu:  http://togetheraroundthetable.weebly.com/

 

Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapā http://www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+.

 

Dalīties:
17. maijs, 2017, Madara Tjuksa
lveerudeen

Gaisa temperatūra Apē

Rakstu arhīvs