26.09. plkst.14:00 Domes kārtējā 12.sēde

Saistītie raksti

Iepazīst veselīga uztura nozīmi

Print Friendly, PDF & Email

    

 

12.februārī Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolā uztura speciāliste Agnija Irkle skolēniem sniedza lekcijas par veselīgu uzturu “Esi vesels!”.

Lekciju laikā  akcents tika likts uz to, ka neskatoties, ka mūsdienās informācija par veselīgu un sabalansētu uzturu ir plaši pieejama, bērnu un jauniešu ēšanas paradumi kļūst arvien sliktāki. Bērni un jaunieši lielākoties zina, kuri produkti ir veselīgi, tomēr paskaidrot kādēļ viens vai otrs uzturā lietojamais produkts ir vērtīgāks nekā cits, var vien retais.

Pamatzināšanas par veselīgu uzturu ir ieguvis teju ikviens skolas vecuma bērns. Grūtības sagādā zināšanu pielietošana dzīvē, jo bērniem lielākoties nav iemācīts kritiski izvērtēt uzturā lietojamo produktu lomu organismā. Arī informācijas plašā pieejamība nebūt automātiski nevairo jauniešu izpratni, jo nereti vieni un tie paši fakti tiek interpretēti dažādi.

Ļoti bieži bērni un jaunieši izlasījuši interneta vietnēs saturu par veselīgu uzturu un, “iztulkojot” to pēc sava prāta, nodara pāri savai veselībai – piemēram, nepamatoti izslēdz no uztura pienu saturošus produktus vai ļoti strikti ierobežo tauku vai ogļhidrātu lietošanu. Rezultātā organisms tiek novests līdz izsīkumam, jo rodas vairāku uzturvielu deficīts un notiek imunitātes pasliktināšanās.

Maldīga izpratne par veselīgu uzturu dažkārt arī veidojas, jo daudzās ģimenēs laika trūkuma dēļ maltītes mājās tiek gatavotas reti. Tā vietā regulāri uzturā tiek lietoti ātri pagatavojamie pusfabrikāti, ar ko bērni uzņem krietni vairāk tauku un cukura, nekā nepieciešams. Tāpat itin bieži ģimenes akli seko reklāmas industrijas radītajiem priekšstatiem par produktu uzturvērtību un veselīgumu. Piemēram, ne viens vien pieaugušais un bērns uzskata, ka biezpiena sieriņš, tradicionālie jogurti ar augļu garšu vai brokastu pārslas ir veselīgi produkti, taču, pievēršot uzmanību šajos produktos esošajam cukura daudzumam, top skaidrs, ka tā nebūt nav.

Lekciju laikā katrs klausītājs saprata, ka labākais veids kā pasargāt sevi no neveselīga uztura radītajām sekām, ir vairot savu izpratni par sabalansēta uztura lomu cilvēka veselības un labsajūtas nodrošināšanā. 

 Pasākums  organizēts Eiropas Sociālā fonda projekta Nr. 9.2.4.2/16/I/057 “Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Apes novadā” ietvaros.
Informāciju sagatavoja:
Indra Levane
Dalīties:
19. februāris, 2018, Madara Jakobsone
lveerudeen

Gaisa temperatūra Apē

Rakstu arhīvs