18.jūlijā plkst.10:00 Finanšu un tautsaimniecības komitejas 7.sēde

25.jūlijā plkst.14:00 Domes kārtējā 10. sēde

Saistītie raksti

Projekta „COOP local” praktiskās apmācības Smiltenes novadā

Print Friendly, PDF & Email

Jaunajā 2018.gadā turpinoties projekta „COOP local” aktivitātēm, 29. un 30. janvārī Apes novada piena un gaļas nozares uzņēmēji devās praktiskā semināra apmācībās uz Smiltenes novadu.

 Pirmā diena bija veltīta semināru daļai. Biedrības škirnes trušu cilts darba speciāliste Dzintra Lezdiņa stāstīja par šķirnes trušu audzēšanu, barošanas īpatnībām, slimību profilaksi, mājokļu dezinfekciju, pieredzi trušu gaļas un ādu realizācijā. Par „Zaļā konvejiera” izmantošanu t.i. sulīgā barība ko truši saņem sākot ar zāli pavasarī, bietēm un citiem dārzeņiem rudenī, ziemā, kā arī skujām. Ar piebildi – skujas dod tikai līdz martam, jo skujas, kurās ir sveķi, nedrīkst vairs trusim dot. Vēl būtiski truša vielmaiņai ir to dzirdīt ar siltu ūdeni, šīs un vēl citas īpatnības, ar ko dalījās lektore, te uzzinājām. Šķirnes trušu audzētava “Ķiguļi” ar truškopību sāka nodarboties 2004.gadā iegādājoties 6 Kalifornijas šķirnes trušus, kuriem ir arī lielākais svara pieaugums salīdzinājumā ar citām škirnēm, šobrīd ganāmpulkā vidēji ir 300 truši.

Otra lektote Inga Ērgle stāstīja par sava musli produkta „InGo” batoniņš mārketinga pieredzi. Tas bija iedvesmojošs pieredzes stāsts kā attīstīt savas idejas realizāciju līdz mazajam biznesam. Ir vajadzīga ideja un liela uzņēmība, taču galarezultāts ir Vidzemes veiksmes stāsts – musli batoniņi no Latvijā ražotām izejvielām, šobrīd 3 garšas – dzērvene, rabarbers, plūme ar kaņepju sēklām.

Vakara pēdējā sadaļa bija Smiltenes sidra darītavā, kur 2 uzņēmēji no āboliem ražo sidru.

Otrajā dienā apmeklējām liellopu saimniecību z/s Dimanti Blomes pagastā, kur saimniecībā tiek audzētas 300 piena govis un ap 700 lopu kopumā.Saimniecībā nedēļā ap 2 tonnām piena tiek pārtstrādāts uz vietas, ir aprīkotas  mājražošanas telpas, kur tiek ražoti vairāk kā 30 sieru veidi, skābpiena produkts rjaženka, kefīrs, jogurti, saldais piens un citi piena produkti, kas ar savu transportu tiek piegādāti klientiem. Saimniecībā piena slaukšanā darbojas arī 4 roboti, un vidējais izslaukums no govs ir 30 litri.

Otra saimniecība kurā viesojāmies bija liellopu saimniecība „Kalējiņi”, Bilskas pagastā, kur saimnieks Kaspars Putrālis kopā ar ģimeni saimnieko pēc Amerikas pieredzes, jo pats vairāk kā gadu mācījies. Saimniecība nodarbojas ar  piena ražošanu, veic  konsultācijas piensaimniecībā, un nodarbojas ar papildbarības ražošanu. Viņa saimniecībā ir ap 500 slaucamas govis, bet kopumā gandrīz 1000 lopu.Vidējais izslaukums no govs ir vairāk kā 40 litri piena, saimniecība ir moderna, labi attīstīts darbinieku ikdienas pienākumu veikšanas modelis. Ar lielu interesi klausījāmies saimnieka stāstījumā – kā viņš attīstījis savu uzņēmējdarbību līdz šādam līmenim, samērojot barības vielas katram liellopam. Kaspars uzsver, ka dzīvnieku ēdināšana noteikta ražības līmeņa sasniegšanai, lopbarības sagatavošana lopkopībā ir ļoti svarīga. Saimniecība šobrīd ir trešā labākā Latvijā. Saimniecības bija ļoti atšķirīgas, kaut darbojās vienā sfērā un tomēr tā bija lieliska pieredze un mācībstunda saimniekiem, protams, tika paņemtas arī šādās tādas idejas no saimniecībām un kontakti sadarbībai.

Šīs bija 2 dažādu sfēru pieredzes dienas šeit pat Latvijā, kas kopumā mūs bagātināja ar pieredzi.

Paldies Smiltenes novada uzņēmējiem, kuri mūs laipni uzņēma un dalījās ar mums savā pieredzē.

Baiba Vadone
Uzņēmējdarbības speciāliste
Dalīties:
2. februāris, 2018, Madara Jakobsone
lveerudeen

Gaisa temperatūra Apē

Rakstu arhīvs