21.jūnijā plkst.10.00 Finanšu un tautsaimniecības komitejas sēde

28.jūnijā plkst.14.00 Domes sēde

Saistītie raksti

Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskolas 1.-3.klases skolēni iepazīst profesijas

Print Friendly, PDF & Email

 

24. maijā Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskolas 1.-3.klases skolēni devās uz Ķoņu dzirnavām un Rūjienas saldējuma fabriku. Pasākums notiek projekta Nr.8.3.5.0/16/1/001 “Karjeras atbalsts izglītojamajiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros.

Ķoņu dzirnavās mēs iepazināmies ar maizes cepēja, vilnas pārstrādātāja un vilnas izstrādājumu ražotāja profesijām. Dzirnavu laipnā saimniece mūs iepazīstināja ar dzirnavu vēsturi. Tad saimnieces vadībā gatavojām baltmaizes un rupjmaizes mīklu. Katram bija iespēja mīcīt maizes mīklu, tas nebija tik viegli! Gatavo mīklu iepildījām formiņās, lai tā uzrūgst un tikai tad varēs cept maizīti. Kamēr maizīte cepās apskatījām pašas Ķoņu dzirnavas – kā notiek miltu malšana, kā var iegūt grūbas un putraimus. Šajās dzirnavās notiek arī vilnas pārstrāde. Te iegūst dziju un izgatavo vilnas kārsumus, no kuriem var sašūt siltas jo siltas segas un mīkstus spilvenus. Vilnas pārstrādes mašīnas te ir ļoti senas un sarežģītas, taču tiek rūpīgi koptas, lai godam kalpotu. Saimnieces var atvest vismaz 2kg tīru vilnu, kuru tad savērps dzijā. Apskatījām arī plašo un labiekārtoto dzirnavu teritoriju. Un tad katrs saņēmām tikko ceptu siltu un smaržīgu maizes kukulīti! Smaržoja tik kārdinoši, ka nenocietāmies un pagaršojām pašu cepto maizīti, kaut saimniece teica, ka jāļauj maizītei atpūsties.

Tālāk mūsu ceļš veda uz SIA Rūjienas saldējums. Gide mums pastāstīja par fabrikas vēsturi. Sarunā iepazīstināja ar nepieciešamajām zināšanām un prasmēm saldējuma ražotāja profesijas apgūšanai. Noskatījāmies filmu par saldējuma ražošanas procesu. Dalījāmies pieredzē par saldējuma baudīšanu. Un tad …. pats gaidītākais mirklis bija klāt! Degustācijas telpā tika ienesti trauki ar saldo un salto našķi! Varējām nobaudīt vismaz 9 dažādus saldējumus un vēl īpašās saldējuma bumbiņas, kuras ražo vienīgi Rūjienā.  Bieži tā negadās, ka ir tik daudz saldējuma, ka to nevar apēst, bet šoreiz tā bija! Projāmejot vēl katrs saņēmām pa saldējumam.

Šī diena bija saulaina un interesanta! Uzzinājām daudz jauna par maizes cepšanu, vilnas pārstrādi un saldējuma ražošanu.

Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskolas
sākumskolas skolotājas

 

Dalīties:
1. jūnijs, 2018, Madara Jakobsone
lveerudeen

Gaisa temperatūra Apē

Rakstu arhīvs