22.08. plkst.10:00 Finanšu un tautsaimniecības komitejas 8.sēde

29.08. plkst.14:00 Domes kārtējā 11. sēde

Saistītie raksti

Projekta “Coop local” aktivitātes maijā un jūnijā

Print Friendly, PDF & Email

 

 

7. un 8.maijā Igaunijā notika tematiskais seminārs esošajiem un topošajiem augļu un ogu ražotājiem un pārstrādātājiem.

Semināru atklāja Tartu lauksaimniecības universitātes lektore Anne Luik, kura dalījās pieredzē par dārzkopības produktu audzēšanu veselībai un dabai draudzīgā veidā, bioloģiskās daudzveidības uzlabošanu, bioloģisko ražošanu un zaļajiem mēslošanas līdzekļiem. Turpinājumā “Uma Tettu” zīmola produkcijas radītājs un mazas saimniecības īpašnieks Paul Sõrmus runāja par savu ģimenes uzņēmumu, ražoto produkciju un to kā notiek saimniecības darbība, kā arī sadarbība ar vietējo upeņu audzētāju kooperatīvu. Tika piedāvāta arī ražotās sulas degustācija. Semināra noslēgumā notika diskusijas par iespējamajām sadarbības formām uzņēmējiem. Otrajā dienā devāmies viesos uz “Vana Sõrmuse” saimniecību, kur redzējām kā uzņēmējs ar savu darbošanos ogu audzēšanā un pārstrādē cenšas saglabāt vēsturisku Setu ēku kompleksu. Senajās klēts un citās telpās izveidotas pārstrādes, noliktavas un degustāciju telpas. Pats saimnieks ir inženieris, tāpēc arī ogu pārstrādes mašīnu izveidē pielietojis savas prasmes un zināšanas, lai uzlabotu to darbību. Piedāvājumā – karstais upeņu dzēriens, upeņu ievārījums ar šokolādi, kuru var izmantot dažādu konditorijas izstrādājumu gatavošanā, un upeņu mērce ar čili – ko var izmantot gaļas ēdieniem. Uzņēmumā “Ostrova Mari” tikāmies ar saimnieci Aimi, kura izrādīja savus upeņu laukus, stāstīja par to uzturēšanu un novākšanu, kā arī izrādīja mazās ražotnes telpas ar saldētavām un piedāvāja degustācijai savu produkciju. Piedāvājumā dažādi ievārījumi ar un bez cukura, ogu mērces un svaigi saldētas ogas. Šeit redzami videi draudzīgi papīra iepakojumi, kurus izmanto saldēto ogu tirdzniecībā. Interesanti, ka šī saimniecība saldē visu, lai var piedāvāt tirdzniecībai lielveikalos – gan svaigās ogas, gan ievārījumus, gan pat sulas. Nākamajā saimniecībā “Siidrimõisa” saimnieks tikai nesen uzsācis darbību un audzē rabarberus, baltās jāņogas, plāno ogu pārstrādi sidra ražošanai. Šim mērķim jau izoderēts pagrabs un iegādātas pirmās iekārtas, bet liels darbs vēl priekšā, turpretī saimniece piedāvā dažādus amatniecības izstrādājumus- ziepītes, stikla vitrāžas un savdabīgus māla šķīvjus. Noslēgumā iespēja pabūt Veros “Uma Mekk” tirgū, kurā pārstāvēti visi vietējie reģiona mājražotāji, jo šajā gadā Veru reģions ir Igaunijas kulinārijas reģions.

Kā nākamais projekta notikums seko 17.-18.maijā, dalība kopā ar projekta partneriem izstādē – tirgū “Vidzemes uzņēmēju dienās  Valmierā”. Latvija ir unikāla ar radošiem cilvēkiem – viens ada košus cimdus, cits vāra gardus ievārījumus, cits audzē skaistus tomātus. Apes novadu šajā reizē pārstāvēja četras amatnieces. Andas Sutugovas darinātie mežģīņu lakati ir līdzīgi smalkajam zirnekļu tīklam. Ilzes Āboliņas rotas ir filigrāns rokdarbs, kas izšūts no sutažas pavediena. Vinetas Meisteres adījumi, tamborējumi, izšūtie dvielīši  un filcētās ziepītes iepriecināja pašus mazākos – bērnus. Dinas Semjonovas floristikas darbi veidoti no dabas materiāliem un lieliski iederēsies gan dārzā, gan mājās. Papildus amatnieču piedāvājumam, prezentējām arī citus Apes novada uzņēmējus. Izstādes – tirgus apmeklētājus cienājām ar z/s “Kalnarušķi” sarūpētajiem gardumiem un SIA “Verry Bery” sulām, morsiem, suliņām bērniem un jaunumu – dažādu sulu un zālīšu dzērieniem, kā arī nemainīgo vērtību –  dzērvenēm pūdercukurā. Tāpat ar lepnumu rādījām un stāstījām par Aivas Zīles tērpu kolekciju “Zīle”. Ieinteresējām zemeņu kārotājus ar lieliem un skaistiem zemeņu stādiem podiņos no z/s “Zemesziediņi”. Un Trapenes Senlietu muzeja “Fazāni” īpašnieka Zigurda Safranoviča uzdevumā rosinājām apmeklētājus atminēt pielietojumu viņa līdzi dotajiem senlaicīgajiem priekšmetiem. Apes novada Tūrisma stends ar košajiem banneriem par katru no novada teritorijām piesaistīja apmeklētāju uzmanību. Tuvojoties atvaļinājuma laikam Apes novads ir ideāli piemērots, lai šeit atpūstos un ceļotu.  Laipni lūgti uz Apes novadu!

5.-6.jūnijā Apē notiks praktiskais seminārs dārzeņu, stādu, tēju un garšvielu ražotājiem un pārstrādātājiem, kura ietvaros tiksimies ar Latvijas dārzeņkopju asociācijas “Latvijas dārznieks” eksperti Mārīti Gailīti  un runāsim par inovācijām dārzkopības jomā, integrēto augu aizsardzību praksē, tiksimies ar z/s “Polieši” īpašniekiem un uzzināsim par bioloģisko dārzeņu audzēšanu. Otrajā dienā dosimies uz saimniecību z/s “Vosukalni” un uzzināsim par kartupeļu audzēšanu, z/s “Kotes” – dzirdēsim par aso piparu, ābolu, bioloģisko kviešu, auzu un griķu audzēšanu un viesosimies z/s “Miķeļi” – vistālāk Latvijas ziemeļaustrumos esošajā kokaudzētavā.

Turpinoties projekta aktivitātēm aicinām visus interesentus, mūsu draugus un atbalstītājus 8.jūnijā apmeklēt “IGAUNIJAS-LATVIJAS PIEROBEŽAS DIENU” Kalnciema Kvartālā, Rīgā. Tur andelēsies ne tikai mūsu Apes novada amatnieki, bet arī Smiltenes, Repinas, Voru un Setomaa amatnieki un mājražotāji, tāpat būs iespēja piedalīties  radošajā darbnīcā kopā ar floristi Dinu Semjonovu “Pīti, vīti, mezgloti svētku dekori”, un ar skaļu un lepnu saucienu “Labi dzīvot pierobežā!” kultūras programmā izdzirdēt skanīgās Apes tautas nama kapelas un bērnu vokālās grupas balsis, klausīties Setu muzikanta spēlē uz garmoškas, un bērnu stundā tikties ar Citronmeiteni un
Salātlapiņu. Uz tikšanos Kalnciema kvartālā!

Aicinām Apes novada amatniekus pieteikties dalībai Vastseliinas gadatirgū, Igaunijā 15.-16.jūnijā. Tā kā vietu skaits ir ierobežots, lūdzam pieteikt savu dalību tirgum līdz 5.jūnijam, sazinoties ar projektu vadītāju Daigu Bojāri, tel. 64307213 vai mob.tel.28690844, e-pasts: daiga.bojare@ape.lv.

Aktivitātes tiek organizētas INTERREG Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta Nr. Est-Lat14 “COOP Local” (“Pārrobežu sadarbības veicināšana vietējiem pārtikas produktu ražotājiem un amatniekiem pierobežā”) ietvaros.

Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Daiga Bojāre
projektu vadītāja
Dalīties:
27. maijs, 2019, Madara Jakobsone
lveerudeen

Gaisa temperatūra Apē

Rakstu arhīvs